Home ΣυμβουλέςΥγιεινές συνήθειες για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας
Υγιεινές συνήθειες για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας

Υγιεινές συνήθειες για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας

Όπως λέει και το περίφημο λαϊκό ρητό, “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”. Πράγματι, αν ξεκινήσει όμορφα η μέρα σας με καλή διάθεση και ηρεμία, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα κυλήσει ωραία το υπόλοιπο της ημέρας και θα είστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις όποιες προκλήσεις σας φέρει. Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς οι ίδιοι ώστε να έχουμε θετική ενέργεια από την αρχή της ημέρας; Σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε κάποιες από τις πιο υγιεινές πρωινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε.

  1. Διαλογισμός. Ο διαλογισμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αποβολής του στρες και της ανησυχίας γενικότερα και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, οπότε μπορείτε να δείτε μόνοι σας ποιος σας ταιριάζει καλύτερα. Ο κύριος σκοπός είναι να συγκεντρωθείτε σε κάποια δραστηριότητα και να μην κάνετε καμία αρνητική σκέψη. Η παρατήρηση της αναπνοής σας για παράδειγμα, είναι ένας εξαιρετικός διαλογισμός. Ξαπλώστε στο κρεβάτι και πάρτε βαθιές ανάσες για λίγα λεπτά. Παρατηρήστε την κοιλιά σας καθώς ανεβοκατεβαίνει και τον αέρα που εισπνέετε και εκπνέετε. Εναλλακτικά, ακόμα και οι δουλειές σπιτιού όπως καθάρισμα, στρώσιμο κρεβατιού και τακτοποίηση ρούχων και αντικειμένων, μπορούν για εσάς να λειτουργήσουν σαν διαλογισμός.
  2. Βάλτε μουσική. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες έρευνες, τα οφέλη της μουσικής για την υγεία είναι πάρα πολλά. Κάποια από αυτά είναι ότι μας ηρεμεί και απομακρύνει το άγχος, ενώ παράλληλα οξύνει πολύ την πνευματική μας διαύγεια. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, και τις γνωστικές μας ικανότητες γενικότερα, βοηθώντας στην οργάνωση των σκέψεών μας και την ικανότητα επίλυσης. Τι καλύτερο λοιπόν να αρχίσετε τη μέρα σας ακούγοντας μουσική και μετά να πάτε με αυξημένη πνευματική ενέργεια στη δουλειά σας. Επιλέξτε κατά προτίμηση χαλαρωτική μουσική που σας ηρεμεί.
  3. Eξασκηθείτε στον οραματισμό. Μία αποτελεσματική τεχνική για καλύτερη διαχείριση καταστάσεων, σύμφωνα με ψυχολόγους, είναι ο οραματισμός. Με άλλα λόγια, το πρωί που θα ξυπνήσετε, κάντε εικόνα στο μυαλό σας κάποια μελλοντική στιγμή που σας απασχολεί, με έναν τρόπο θετικό και δημιουργικό, ώστε να είστε πιο έτοιμοι όταν αυτή θα έρθει. Αν για παράδειγμα έχετε να εκφωνήσετε έναν λόγο, ή έχετε κάποιο σημαντικό ραντεβού ή μία σημαντική συνάντηση μέσα στην ημέρα, φανταστείτε πώς περίπου θέλετε να είστε σε αυτή την επικείμενη μελλοντική κατάσταση και θα μπορέσετε έτσι να αντεπεξέλθετε καλύτερα και να είστε πιο κοντά σε αυτό που οραματιστήκατε.
  4. Φάτε ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο να μην παραλείψετε το πρωινό σας. Ετοιμάστε κάτι που θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για την υπόλοιπη μέρα και θα σας φτιάξει τη διάθεση. Πολύ καλή επιλογή είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά όπως βρώμη, το γιαούρτι, το πράσινο τσάι, ο καφές και τα φρούτα.

Με αυτές τις απλές και εύκολες συνήθειες λοιπόν είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει καλά η μέρα σας και ότι θα νιώθετε χαλαροί και ορεξάτοι με τις δραστηριότητες, δουλειές ή εργασίες που θα έχετε έπειτα. Και μην ξεχνάτε φυσικά ότι ένας ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχός σας για μια ευχάριστη μέρα.