Home ΣυμβουλέςΟι καλύτερες δραστηριότητες για μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους
Οι καλύτερες δραστηριότητες για μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους

Οι καλύτερες δραστηριότητες για μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους

Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, οι αρθρώσεις, οι μύες και τα κόκαλα καταπονούνται, και η καρδιά μας κουράζεται περισσότερο, με αποτέλεσμα να πέφτει η απόδοσή μας σε φυσική κατάσταση. Γι’ αυτό και είναι καλό οι μεγάλοι άνθρωποι να ασχολούνται με δραστηριότητες οι οποίες βοηθάνε στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο κατάλληλες:

  1. Κολύμπι. Το κολύμπι είναι ευεργετικό για όλες τις ηλικίες, πόσο μάλλον για ηλικιωμένους ανθρώπους. Γυμνάζει αποτελεσματικά το σύνολο των μυών, χωρίς πολλή κούραση λόγω του νερού, ενώ παράλληλα χαλαρώνει τις αρθρώσεις. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, οι κολυμβητές έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες για καρδιοπάθειες, αφού το κολύμπι βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος προς στην καρδιά. Ακόμα, βοηθάει στη διατήρηση του σωματικού βάρους, αφού καίει πολλές θερμίδες. Γενικά αποτελεί μία πολύ ευχάριστη δραστηριότητα που μας χαλαρώνει πολύ και αποβάλει το άγχος, σαν ένα είδος διαλογισμού.
  2. Τέννις. Το τέννις είναι μία από τις καλύτερες αεροβικές γυμναστικές και από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες. Γυμνάζει πολύ τα πόδια, τον κορμό, την πλάτη, την κοιλιά και τα χέρια και βοηθάει πολύ στον συντονισμό των κινήσεων, την ευκαμψία και την ισορροπία. Επιπροσθέτως, κάνει πολύ καλό στην υγεία του εγκεφάλου, αφού απαιτεί πλήρη συγκέντρωση, δημιουργικότητα και στρατηγική. Τέλος, είναι κοινωνικό σπορ που ευνοεί την επικοινωνία και την ευγενή άμιλλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα σπορ για ανθρώπους πάνω από 50 ετών, συμβάλλοντας στην ευεξία και στην μακροζωία.
  3. Ποδήλατο. Το ποδήλατο είναι άλλος ένας πολύ καλός τρόπος εκγύμνασης του σώματος και ενδυνάμωσης της καρδιακής λειτουργίας. Είναι μία εξαιρετική αεροβική γυμναστική που δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα των γονάτων, αντιθέτως βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας. Γυμνάζει το σύνολο του σώματος και μας κρατάει σε φόρμα αποτελεσματικά. Μπορεί να χρησιμεύσει και πρακτικά ως μέσο μεταφοράς, αλλά και να συνδυαστεί με επαφή με τη φύση, που είναι πολύ σημαντική για τη μείωση του στρες και την γενικότερη καλή ψυχική υγεία.
  4. Περπάτημα. Το περπάτημα μπορεί να μη ακούγεται σαν κάποια φοβερή άσκηση, αλλά έρευνες έρχονται να δείξουν τα πολλαπλά οφέλη που έχει στην υγεία. Είναι μια ήπια μορφή άσκησης ιδανική για μεγάλους ανθρώπους, που ευνοεί τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και τον έλεγχο της πίεσης. Χτίζει γερά κόκαλα και προστατεύει από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα ισχύων. Ακόμα, συμβάλει στην μείωση των λίθων στα νεφρά και τη χολή, αλλά και στην ποιότητα του ύπνου. Τέλος, όπως και οι προηγούμενες δραστηριότητες, μπορεί να γίνει κάτω από τον ήλιο, που είναι σημαντικός για την πρόσληψη βιταμίνης D, η οποία συνήθως παρουσιάζει έλλειψη σε μεγάλες ηλικίες.

Αυτές λοιπόν είναι κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές δραστηριότητες που βοηθάνε ηλικιωμένους ανθρώπους να παραμείνουν νέοι και υγιείς. Δείτε ποια σας ταιριάζει περισσότερο και απολαύστε τα οφέλη!