Home ΝέαΝέα ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο με ένεση
Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο με ένεση

Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο με ένεση

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Stanford στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν μια νέα επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης για τον καρκίνο. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ένεσης παρόμοιας με το εμβόλιο, που γίνεται κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια ενός συμπαγούς καρκινικού όγκου.

Η ένεση περιέχει πολύ μικρές ποσότητες από συνδυασμό δύο ουσιών, οι οποίες θέτουν σε λειτουργία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε αυτό να “ξυπνήσει” και να πολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Η πρώτη ουσία είναι μία μικρή ποσότητα από DNA και η δεύτερη ένα αντίσωμα. Και τα 2 μαζί βάζουν μπρος τα λεμφοκύτταρα Τ του οργανισμού.

Η ένεση αυτή δοκιμάστηκε σε ποντίκια με λέμφωμα(καρκίνος του αίματος). Ο καθηγητής ογκολογίας Ρόναλντ Λέβι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν φανταστικά και ότι οι όγκοι εξαφανίστηκαν σε όλη την επιφάνεια του σώματος των ποντικιών.

Για την ακρίβεια, το πείραμα έγινε σε 90 ποντίκια και 87 από αυτά θεραπεύτηκαν πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα 3 θεραπεύτηκαν μετά από δεύτερη δόση. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε ποντίκια με καρκίνο στο στήθος, το έντερο και με μελάνωμα.

Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να απενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μέχρι ο καρκίνος να προχωρήσει σε σημείο που έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του σώματος. Έτσι, η νέα μέθοδος θέτει σε εγρήγορση το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε αυτό να αναγνωρίσει τον καρκινικό όγκο και να τον πολεμήσει. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρόλο που η ένεση χορηγείται σε συγκεκριμένο όγκο, καταστρέφονται επίσης και όλοι οι υπόλοιποι όγκοι του σώματος.

Η θεραπεία αυτή είναι έτοιμη να εφαρμοστεί σε ανθρώπους και περιμένουμε τα αποτελέσματα με πολλή αγωνία. Πιο συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί σε 15 ανθρώπους που πάσχουν επίσης από λέμφωμα. Ο καθηγητής Λέβι υποστήριξε ότι αν είναι επιτυχής, τότε θα υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να επιστρέψει πάλι ο καρκίνος, εφόσον η ένεση χορηγηθεί μετά από το χειρουργείο. Ακόμα, είπε πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τους τύπους καρκίνου που θα μπορούν να θεραπευθούν.

Η νέα μέθοδος λοιπόν έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι γρήγορη, φτηνή και αποτελεσματική. Δεν έχει παρενέργειες ούτε εξαντλεί τον οργανισμό, όπως η χημειοθεραπεία, και γίνεται με μόνο μία ένεση. Ακούγεται απίστευτο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και όμως είναι αληθινό. Επίσης, δίνει ελπίδα σε ανθρώπους με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο, όπου έχει εξαπλωθεί σε πολλά μέρη του σώματος.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται για μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη που ενδεχομένως θα μπορούσε και να εξαλείψει τελείως τον καρκίνο, μια ασθένεια που ταλαιπωρεί και φυσικά σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.