Home ΣυμβουλέςΥπεύθυνος στοιχηματισμός
Υπεύθυνος στοιχηματισμός

Υπεύθυνος στοιχηματισμός

Ο όρος “υπεύθυνος στοιχηματισμός” είναι μία ευρεία έννοια που χρησιμοποιούν οι διάφορες εταιρίες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών, προκειμένου να διασφαλίσουν μία δίκαιη εμπειρία στις υπηρεσίες που προσφέρουν και να προστατέψουν τον καταναλωτή από τυχόν αρνητικές συνέπειες. Τα τυχερά παιχνίδια εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, και έτσι τα πρακτορεία πλέον υποχρεούνται να ενημερώνουν τον κόσμο πότε μπορεί να γίνει προβληματικός ο στοιχηματισμός και ποια είναι η πολιτική ασφάλειας που του παρέχουν.

Οι τομείς που καλύπτει η έννοια του υπεύθυνου στοιχηματισμού είναι πολλοί: προστασία ευάλωτων παιχτών, στοιχηματισμός ανηλίκων, μέτρα ασφάλειας απέναντι σε εγκληματικές ενέργειες όπως απάτη, προστασία προσωπικών δεδομένων, ασφάλεια πληρωμών και συναλλαγών, αξιοπιστία υπηρεσιών και ηθικό και υπεύθυνο marketing. Στις ιστοσελίδες πρακτορείων συνήθως αναφέρονται και αναλύονται οι δύο πρώτοι τομείς, δηλαδή η προστασία των ευάλωτων παιχτών και ο στοιχηματισμός ανηλίκων.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες στοιχημάτων αρχικά μας βοηθάνε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα που πιθανόν υπάρχει, αναφέροντας σε ποιες περιπτώσεις ένας παίχτης έχει γίνει ευάλωτος ή εθισμένος, οπότε και μπορεί να υπάρξουν από αρνητικές μέχρι και καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή του.

Μερικά από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν κίνδυνο και ότι έχει ξεφύγει ο έλεγχος είναι τα εξής: συχνό στοίχημα χωρίς διάλειμμα για παρατεταμένες περιόδους, στοίχημα με σκοπό την αποπληρωμή χρεών, μη σωστή εκτίμηση του ρίσκου που υπάρχει, κοινωνική απομόνωση, στρες, θυμός και κατάθλιψη, αποφυγή ενασχόλησης με άλλες δραστηριότητες, ψέματα σε συγγενείς και φίλους σχετικά με τις στοιχηματικές συνήθειες, και συνεχής ψυχολογική ανάγκη για στοίχημα.

Με άλλα λόγια όταν η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια έχει γίνει για κάποιον ένας τρόπος διαφυγής από τα προβλήματά του, τότε μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί εθισμό, όπως ακριβώς άλλες βλαβερές συνήθειες(π.χ. αλκοόλ ή ναρκωτικά).

Τα πρακτορεία προτείνουν κάποια μέτρα αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διατήρηση του ελέγχου. Συστήνουν να βλέπουμε τα τυχερά παιχνίδια καθαρά ως μέσο ψυχαγωγίας και όχι βιοπορισμού. Επίσης, μας συμβουλεύουν να έχουμε επίγνωση του χρόνου που ξοδεύουμε παίζοντας, καθώς και των χρημάτων που κερδίζουμε ή χάνουμε, και να στοιχηματίζουμε μόνο εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις πιθανές απώλειες. Παροτρύνουν να χρησιμοποιούμε τις επιλογές που υπάρχουν στις ρυθμίσεις, όπως έλεγχος των χαμένων χρημάτων, όρια κατάθεσης και αυτοαποκλεισμός. Ακόμα, προτείνουν να κάνουμε τακτικά διαλείμματα από το στοίχημα. Τέλος, κάνουν αναφορά σε ειδικές οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον εθισμό στο τζόγο.

Όσον αφορά το στοιχηματισμό των ανηλίκων, οι εταιρίες κάνουν σαφές ότι είναι παράνομο για όλους τους πολίτες κάτω των 21 ετών να στοιχηματίζουν. Αναφέρουν ότι διεξάγουν ελέγχους επαλήθευσης των ηλικιών των πελατών και ζητούν έγγραφα πιστοποίησης της ηλικίας τους. Ακόμα, προειδοποιούν ότι αν επιβεβαιωθεί ότι κάποιος ανήλικος παίζει στοίχημα θα κλείνουν το λογαριασμό του, θα κατάσχουν τα κέρδη του και θα τον αναφέρουν στην αστυνομία.

Αυτή λοιπόν ήταν μια βασική περιγραφή του όρου “υπεύθυνος στοιχηματισμός” ή “responsible gambling” στα Αγγλικά. Μην ξεχνάτε λοιπόν πάντα να ελέγχετε την προστασία και την ασφάλεια που σας παρέχει κάθε εταιρεία στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών και να εκμεταλλεύεστε τις διάφορες επιλογές που σας δίνει σχετικά με τη διαχείριση των ενεργειών σας. Παίξτε υπεύθυνα και χωρίς υπερβολές, καθώς ο έλεγχος είναι πιο εύκολο να χαθεί από ότι νομίζετε.