Home ΝέαΣτρες: Πώς επηρεάζει την υγεία μας
Στρες: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Στρες: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Το στρες ή άγχος είναι κάτι που όλοι μας έχουμε νιώσει και για πολλούς αποτελεί δυστυχώς κομμάτι της καθημερινότητάς τους για διάφορους λόγους. Οι πιεστικές συνθήκες εργασίας, η συνεχής πάλη για επιβίωση, θέματα υγείας και ένα σωρό προκλήσεις που φέρνει η ζωή, μπορεί να προκαλέσουν στρες στους ανθρώπους. Mήπως όμως αντί να το θεωρούμε ως κάτι φυσιολογικό θα ήταν καλό να αρχίσουμε να το μειώνουμε όσο περισσότερο γίνεται;

Τα άμεσα συμπτώματα του στρες γίνονται εύκολα αντιληπτά. Ταχυκαρδία, τρέμουλο, ένταση και νευρικότητα γενικότερα. Ενώ σε μικρή ποσότητα το στρες μπορεί να μας δώσει κίνητρο να πετύχουμε περισσότερα και να γίνουμε δημιουργικοί, η συνεχόμενη έκθεση σε αυτό δυστυχώς προκαλεί σωματικές αλλά και ψυχικές ασθένειες. Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε στρεσαριστεί πολύ είναι οι πονοκέφαλοι και ημικρανίες, ο πόνος στο στήθος, στους μύες και τις αρθρώσεις, τα προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, οι στομαχικές ενοχλήσεις, η απώλεια μαλλιών, η μείωση της λίμπιντο και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Μία πρόσφατη έρευνα από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έρχεται να δείξει το πώς κάποιοι τύπου στρες αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και επηρεάζουν τη λειτουργία τους όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με αλλεργιογόνες ουσίες. Ο Adam Moeser, καθηγητής που ειδικεύεται στις παθήσεις που προκαλούνται από το στρες, εξηγεί ότι ο υποδοχέας του στρες CRF1(κορτικοτρόπος ορμόνη), σε στρεσογόνες καταστάσεις, υπαγορεύει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εκκρίνουν χημικές ουσίες, οι οποίες συμβάλουν στην εμφάνιση φλεγμονωδών και αλλεργικών ασθενειών. Κάποιες από αυτές είναι το ευερέθιστο έντερο, το άσθμα, οι αλλεργίες σε τροφές που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, και τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως o λύκος.

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει διάφορες αλλεργιογόνες ουσίες όπως η γύρη και η σκόνη και έτσι δημιουργείται η αλλεργική αντίδραση. Όταν όμως είμαστε έντονα στρεσαρισμένοι, η αλλεργική αντίδραση αυτή γίνεται υπερβολική με αποτέλεσμα να έχουμε πιο βαριά συμπτώματα, όπως αναφυλακτικό σοκ, δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και θάνατο.

Ο Moeser, στην έρευνά του, συνέκρινε την αλληλεπίδραση της ισταμίνης σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε δύο ειδών στρες, αλλεργικό και ψυχολογικό. Επίσης, το ένα γκρουπ από ποντίκια είχαν κανονικά τον υποδοχέα του στρες CRF1 στα κύτταρά τους, και το άλλο δεν τον είχε. Τα αποτελέσματα δείξαν ότι στα ποντίκια με την ορμόνη CRF1 εκκρίθηκε μεγάλη ποσότητα ισταμίνης και ήταν πιο επιρρεπής σε ασθένειες, σε αντίθεση με τα ποντίκια χωρίς CRF1 που έγινε ακριβώς το αντίθετο και ήταν πιο υγιή, έχοντας 54% και 63% μείωση σε ασθένειες αντίστοιχα αυτά που εκτέθηκαν σε αλλεργικό και ψυχολογικό στρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει λοιπόν αναμφισβήτητα σύνδεση μεταξύ του στρες και της εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Προσπαθήστε λοιπόν να αποφύγετε το στρες και να ασχοληθείτε με δραστηριότητες οι οποίες το μειώνουν, όπως σωματική άσκηση, διαλογισμός, επαφή με τη φύση και καλός ύπνος.