Home ΝέαΚριτική στον οίκο μόδας Chanel για την προβολή 16χρονου μοντέλου
Κριτική στον οίκο μόδας Chanel για την προβολή 16χρονου μοντέλου

Κριτική στον οίκο μόδας Chanel για την προβολή 16χρονου μοντέλου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή του πολυτελούς οίκου μόδας Chanel να προωθήσει την καινούρια της εκστρατεία για γυναικείες τσάντες χεριού χρησιμοποιώντας ένα 16χρονο μοντέλο σε προκλητική πόζα. Ο λόγος για την Kaia Gerner, κόρη του πασίγνωστου μοντέλου Cindy Crawford, που έκαψε καρδιές την δεκαετία του 90. Η πανέμορφη Gerner, που φέρει εκπληκτική ομοιότητα στη μητέρα της, είναι ήδη γνωστό όνομα στην πασαρέλα, έχοντας συνεργαστεί με τις πιο διάσημες μάρκες οίκων μόδας, όπως η Prada και η Burberry.

Η 16χρονη έφηβη φωτογραφήθηκε από την Chanel ξαπλωμένη ανάσκελα σε έναν καναπέ με την τσάντα της, φορώντας ένα αποκαλυπτικό κοντό φόρεμα που αφήνει εκτεθειμένους τους μηρούς της μέχρι ψηλά. Κριτική ασκήθηκε από πολλούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, ότι η συγκεκριμένη πόζα είναι πολύ σέξι για την ηλικία του κοριτσιού και χαρακτηρίστηκε ως ανάρμοστη και προκλητική.

Κάποιοι χρήστες αναρωτήθηκαν τι ακριβώς προωθεί η εταιρεία και τόνισαν ότι το έφηβο κορίτσι είναι ακόμα παιδί και ότι δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως εμπορικό προϊόν με αυτόν τον τρόπο. Άλλοι πάλι διαφώνησαν και πόσταραν ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό σε αυτή τη διαφήμιση και η φωτογραφία δεν είναι προκλητική, εφόσον το μοντέλο δεν απεικονίζεται με εσώρουχα και απλά χαλαρώνει στον καναπέ. Υποστήριξαν ότι η κοπέλα είναι πανέμορφη και ότι θα έπρεπε να την αφήσουμε να κυνηγήσει τα όνειρά της.

Είναι σίγουρα θέμα οπτικής του καθενός, αλλά δεν παύουν να εγείρονται διάφορα ηθικά ερωτήματα. Για τη συγκεκριμένη φωτογράφιση, δεν είναι παράλογο να πει κανείς ότι οποιαδήποτε γυναίκα αφήνει γυμνά τα πόδια της αποπνέει μία σεξουαλικότητα, και δεν χρειάζεται να είναι πάντα προκλητική μία πόζα για να την αποκαλέσουμε ερωτική, εφόσον εξιτάρει την φαντασία του θεατή. Θα ήταν διαφορετικό εάν το μοντέλο ήταν ντυμένο με καλυμμένα τα πόδια της σε κάποια πόζα με την τσάντα της. ‘Οπως βέβαια και θα ήταν διαφορετικό εάν είχε κλείσει τουλάχιστον τα 18 έτη, οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι ενήλικη κοπέλα με πιο ολοκληρωμένη συνείδηση των πράξεών της.

Αυτή η φωτογράφιση όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει και αφορμή για έναν γενικότερο προβληματισμό στον κόσμο και στους οίκους μόδας για το αν θα έπρεπε να προσλαμβάνονται γενικότερα μοντέλα που ακόμα δεν έχουν ενηλικιωθεί. Το μόντελινγκ είναι μία μορφή εργασίας, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτεί πολλές θυσίες. Τα μοντέλα θα πρέπει να διατηρούν καθημερινά τη σιλουέτα τους, με πολλά από αυτά να είναι περισσότερο αδύνατα από ότι θα έπρεπε.

Είναι λοιπόν σωστό και ηθικό να εργάζονται ως μοντέλα από μικρή ηλικία κορίτσια που ακόμα είναι στην ευαίσθητη και αθώα ηλικία της εφηβείας και δεν έχουν καν τελειώσει το σχολείο; Ίσως η κοινωνία θα έπρεπε να αναθεωρήσει κάποια πράματα και να τα δει με πιο ανθρώπινο μάτι.