Home ΝέαΗ κατάθλιψη στην Ελλάδα της κρίσης
Η κατάθλιψη στην Ελλάδα της κρίσης

Η κατάθλιψη στην Ελλάδα της κρίσης

Η κατάθλιψη είναι μία συχνή ψυχική ασθένεια που μπορεί να ποικίλει σε βαθμό και είδος και οι λόγοι εμφάνισης της επίσης μπορεί να είναι πολλοί. Τα συναισθήματα που τη χαρακτηρίζουν είναι η θλίψη, η απαισιοδοξία και η παραίτηση, ενώ μπορεί να παρουσιάζονται και συμπτώματα σωματικής υγείας, όπως διαταραχές στον ύπνο, στην όρεξη και στη λίμπιντο, διαφόρων ειδών πόνοι και κόπωση. Στην πιο προχωρημένη μορφή κατάθλιψης έχουμε και αυτοκτονικές τάσεις.

Ποια όμως η σύνδεση μεταξύ των εκάστοτε κοινωνικών συνθηκών και της κατάθλιψης; Άμεση, όπως βλέπουμε και από το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου τα ποσοστά της κατάθλιψης έχουν αυξηθεί δραματικά μέσα στην περίοδο της κρίσης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κατάθλιψη δεν είναι ένα καθαρά προσωπικό πρόβλημα που δημιουργείται μονάχα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα γεγονότα της ζωής του καθενός, αλλά και άλλους παράγοντες που με τη σειρά τους έρχονται να επηρεάσουν αυτά τα δύο.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από την αρχή της κρίσης, το 2009, έως σήμερα, πάνω από 500.000 άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ(Ελληνική Στατιστική Αρχή) το 2014, το 4,7% του πληθυσμού έχει κατάθλιψη, το οποίο είναι ένα ποσοστό αυξημένο κατά 80% σε σχέση με αυτό του 2009. Συχνότερα θύματα είναι οι γυναίκες, στις οποίες υπάρχει αύξηση της τάξεως του 80,8%. Επτά στις δέκα γυναίκες και τρεις στους δέκα άνδρες εμφανίζουν κατάθλιψη. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κάθε μέρα γίνονται δύο απόπειρες αυτοκτονίας και μία τουλάχιστον αυτοκτονία στη χώρα μας, κυρίως από άνδρες. Κατά μέσο ετήσιο ρυθμό υπάρχει αύξηση αυτοκτονιών κατά 7,9% έναντι με 1,6%, πριν το 2009.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την κοινωνία λοιπόν φαίνεται να είναι δραματικές για πολλούς ανθρώπους, οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους στην κατάθλιψη. Το ένα πρόβλημα φαίνεται να φέρνει το επόμενο, σαν αλυσιδωτή αντίδραση. Η ανεργία, που αν και έχει μειωθεί είναι ακόμα σε πολύ υψηλά ποσοστά, ειδικά στους νέους, οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στο αίσθημα της απόγνωσης. Οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά κλείνουν. Η φτώχεια αναγκάζει τους ανθρώπους να ζούνε σε κακές και ανθυγιεινές συνθήκες και να μην έχουν χρήματα ούτε και για τα απαραίτητα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 11.3% του πληθυσμού αδυνατεί να αγοράσει τα φάρμακά του, ενώ το 13,6% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λάβει ιατρική φροντίδα.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στην εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων στους Έλληνες, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, και σακχαρώδης διαβήτης. Και σαν να μην έφταναν αυτά, λόγω των ανεπαρκών κρατικών πόρων, οι συνθήκες περίθαλψης στα νοσοκομεία έχουν χειροτερεύσει αρκετά. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, έλλειψη φαρμάκων, κακός εξοπλισμός και άθλια γενική εικόνα σε πολλά νοσοκομεία. Ακόμα, υπάρχει μέρος του πληθυσμού, το οποίο με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που έγιναν έχασε το σπίτι του και χιλιάδες από αυτούς μείνανε άστεγοι, πράγμα πολύ οδυνηρό όπως αντιλαμβάνεται κανείς.

Είναι απόλυτα λογικό λοιπόν με όλα αυτά η κατάθλιψη να θερίζει στη χώρα μας. Άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, το σπίτι τους, την επιχείρησή τους, τους κοντινούς τους ανθρώπους, και φυσικά το πιο σημαντικό, την υγεία τους, είναι επόμενο να βυθιστούν στην κατάθλιψη. Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς μάλιστα δεν ζητούν βοήθεια ή αδυνατούν να ζητήσουν βοήθεια. Η καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη είναι ο συνδυασμός της ψυχοθεραπείας και της χορήγησης ειδικών φαρμάκων, γι’ αυτό μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ή να ενθαρρύνετε κάποιον συνάνθρωπό σας να κάνει το ίδιο.